22 Nisan 2011 Cuma

Fındıklı, Fıstıklı ve Bademli Biscotti



Hiç yanılmayan, asla şaşmayan, süpriz durumlarla karşılaştırmayan bir tarif ister misiniz? İşt bu öyle bir tarif. Yapıyorsun, beklediğin sonuçla karşılaşıyorsun, bir de üstüne üstlük; bir hafta on gün bayatlamıyor, süte kahveye batırıp batırıp yiyorsun :)

Selanik gevreğini bilenlere tanıdık gelebilir. Ona benziyor ama bu İtalyan versiyonu...
Lafı az tutayım, tarif Cafefernando'dan...

Malzemeler:

3 su bardağı un
1 su bardağı fındık, irice kıyılmış
1 su bardağı şeker (biraz da tepesine serpmek için)
4 yumurta
60 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu1/4 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı vanilya esansı

Yapılışı:
1-Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serip hazırlayın.

2-Unu, kabartma tozunu ve tuzu orta boy bir kaba eleyin.

3-Bir mutfak robotunda veya büyük bir kapta tahta kaşık yardımıyla oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekerle birlikte iyice çırpın.

4-3 yumurtayı teker teker ilave edip iyice karıştırın.

5-Vanilya esansını ekleyip karıştırın.( ben evdeki toz vanilyadan kullandım)

6-Unlu karışımı ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar karıştırın.

7-En son olarak fındıkları ekleyin ve tekrar karıştırılır.

8-Ellerinizi iyice unlayarak bu kabın içindeki hamurun yarısını elinize alın ve 30 cm uzunluğunda ve 5 cm genişliğinde rulo haline getirin ve yağlı kağıt üstne koyun.
9-Diğer yarısıyla da bu işlemi tekrarlayın.

10-Ruloların tepesinden azıcık bastırarak düzleyin.

11-Geriye kalan yumurtayı hafif çırpıp fırçayla bu ruloların üzerine sürün ve tepesine bolca şeker serpin.

12-Fırında 25 dakika kadar pişirin. Pişirme süresinin yarısında tepsiyi çevirin.

13-Rulolarınızı fırından aldıktan sonra 20-30 dakika kadar soğumasını bekleyin. Bu sırada fırının derecesini 150 C’ye azaltın.

14-Ardından ruloları bir bıçak yardımıyla verev olarak 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Tel bir fırın tepsisine dizin.( Ben aynıtepsiye dik şekilde yanyana dizip pişirdim)

15-Tel fırın tepsisini tekrar fırına verip 30 dakika daha pişirin. Hava almayan bir kapta bir hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.