
Hiç yanılmayan, asla şaşmayan, süpriz durumlarla karşılaştırmayan bir tarif ister misiniz? İşt bu öyle bir tarif. Yapıyorsun, beklediğin sonuçla karşılaşıyorsun, bir de üstüne üstlük; bir hafta on gün bayatlamıyor, süte kahveye batırıp batırıp yiyorsun :)
Selanik gevreğini bilenlere tanıdık gelebilir. Ona benziyor ama bu İtalyan versiyonu...
Lafı az tutayım, tarif Cafefernando'dan...
Malzemeler:
3 su bardağı un
1 su bardağı fındık, irice kıyılmış
1 su bardağı şeker (biraz da tepesine serpmek için)
4 yumurta
60 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu1/4 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı vanilya esansı
Yapılışı:
Yapılışı:
1-Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serip hazırlayın.
2-Unu, kabartma tozunu ve tuzu orta boy bir kaba eleyin.
3-Bir mutfak robotunda veya büyük bir kapta tahta kaşık yardımıyla oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekerle birlikte iyice çırpın.
4-3 yumurtayı teker teker ilave edip iyice karıştırın.
5-Vanilya esansını ekleyip karıştırın.( ben evdeki toz vanilyadan kullandım)
6-Unlu karışımı ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar karıştırın.
7-En son olarak fındıkları ekleyin ve tekrar karıştırılır.
8-Ellerinizi iyice unlayarak bu kabın içindeki hamurun yarısını elinize alın ve 30 cm uzunluğunda ve 5 cm genişliğinde rulo haline getirin ve yağlı kağıt üstne koyun.
9-Diğer yarısıyla da bu işlemi tekrarlayın.
10-Ruloların tepesinden azıcık bastırarak düzleyin.
11-Geriye kalan yumurtayı hafif çırpıp fırçayla bu ruloların üzerine sürün ve tepesine bolca şeker serpin.
12-Fırında 25 dakika kadar pişirin. Pişirme süresinin yarısında tepsiyi çevirin.
13-Rulolarınızı fırından aldıktan sonra 20-30 dakika kadar soğumasını bekleyin. Bu sırada fırının derecesini 150 C’ye azaltın.
14-Ardından ruloları bir bıçak yardımıyla verev olarak 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Tel bir fırın tepsisine dizin.( Ben aynıtepsiye dik şekilde yanyana dizip pişirdim)
15-Tel fırın tepsisini tekrar fırına verip 30 dakika daha pişirin. Hava almayan bir kapta bir hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.