31 Aralık 2008 Çarşamba


YENİ YILINIZI KUTLAMAM İÇİN TIKLAYIN.

30 Aralık 2008 Salı

Yılbaşı Kurabiyeleri



Veee final... Geldik 2008'in son gününe. Ben memnundum aslında 2008'den. Güzel geçen bir yıl oldu benim ve ailem için. Yeni şeyler yaşadık, güzel değişiklikler oldu hayatımızda. Mesela minik oğlum kreşe başladı bu yıl. Başlarda biraz sancılı bir dönemdi onun için ama şimdi alıştı ve çok mutlu. Haa unutmadan annem taşındı taaa Bandırma'dan buraya. Hala evine, yeni şehrine alışmaya çalışıyor ama torununa yakın olmak herşeyi kolaylaştırıyor onun için. Eşimde işi acısından önemli gelişmeler kaydetti 2008'de. Bana gelince, kişisel olarak çok büyük değişiklikler yaşamadım, ama sağlıklı ve mutlu bir yıldı benim için de. Bu arada blogumu da 2008 de yayınlamaya başladım. Sizlerle 2008'de tanıştım. Daha ne olsun dimi :)

Kısaca 2008'le pek bir alıp veremediğim yok, hep güzel anılarla anacağım bu seneyi. 2009 ne getirir bilinmez, ama ben, hepimiz için önce sağlık getirmesini diliyorum. Sevdiklerimizle birlikte mutlu mutlu geçecek bir yıl diliyorum hepimize. Yeni yılınız kutlu olsun.

Gelelim tarife. Ege'nin sınıfı için, bizzat Ege tarafından süslenmiş Yılbaşı kurabiyeleri var sırada. Dün oğlum okuldayken hazırladığım kurabiyeleri, Ege okuldan geldikten sonra birlikte süsledik. Hatta Ege iki süsledi bir yedi :) Dün migrostan da yılbaşı temalı, üzerinde geyik olan çok şirin bir tabak almıştım, onun içine dizdik, paketledik. Süsleme işinden pek keyif aldı oğlum. Erimiş çikolatanın içine kurabiyeleri batırıp batırıp yedi. Minik elleriyle süsleme şekerlerini kurabiyelere serpti.
Tarifi Selin Çağlaya'nın sitesinden aldım. Daha öncede yapmıştım ama bu daha güzel oldu. Tarifte 2,5 bardak un yazıyordu. Bana 2 bardak un tam yetti. Kıtır kıtır, ağızda dağılan acayip güzel bir kurabiye oldu. Yani içinde 250 gr tereyağ olmasa hergün yapardım :) Neyse bu yılbaşı kurabiyesi olduğundan tereyağına takılmamak lazım.






Malzemeler:
250 gr. yumuşak tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı buğday ya da patates nişastası (ben buğday nişastası kullandım)
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
2,5 su bardağı un

Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki minik parçalara böldüğünüz tereyağının içine un dışındaki tüm malzemeleri koyuyorsunuz. İster elinizle ister tahta kaşıkla tüm malzemeleri karıştırıyorsunuz. Ben elimle yaptım bu işi, kaşık bana zor geldi. Koyu krema kıvamında bir karışım elde ediyorsunuz. Sonra Azar azar ununu ilave ediyorsunuz. Çok sert olmayan, parmağınızla bastırdığınızda parmağınızın izi kalan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Dediğim gibi tarifte 2,5 bardak yazıyor ama bana 2 bardak un yetti. Daha sonra tezgahı hafif unlayarak hamurunuzu çok da fazla inceltmeden açıp, kurabiye kalıplarıyla kesiyorsunuz. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip, önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiyorsunuz. Üzerleri kızarmadan almanız gerekiyor. Hatta başında durun çok cabuk pişiyorlar. Fırından ilk çıktığında yumuşak hatta pişmemiş gibi görünselerde, soğuyunca muhteşem oluyorlar.

Süsleme kısmıysa hayalgücünüze kalmış. Ben aldığım çikolataları benmari usulü eritip Ege'nin önine koydum. Biz çikolataya batırdık sonrada üzerine pasta süslemesi için satılan şekerlemelerden serptik. Bir kısmınıda, külah yaptığımız yağlı kağıdın içine doldurduğumuz, çikolataları sıkarak süsledik. Ama sade olarak da tatları harika..
Herkese sevgiler.

24 Aralık 2008 Çarşamba

Paçanga Böreği


Ne kadar süredir yazmadığımı ben bile unuttum. Genelde vaktim olmadı, vaktim olduğunda da benim canım yazı falan yazmak istemedi. Bu şekilde bir kaç hafta ara vermiş oldum.


Geçtiğimiz haftasonu 12 yetişkinden ve 4 çocuktan oluşan bir arkadaş topluluğunu ağırladım. Açık büfemsi içkili bir toplantı olduğundan, yemekten ziyade meze ve sıcak-soğuk aperatiflerden oluşan bir sofra hazırladım. Bu arkadaşlarımızla, her ay birimizin evinde olmak üzere düzenli olarak görüşüyoruz. Bu ay sıra bizdeydi ve çok eğlenceli bir akşam geçirdik. Üstelik pek te yorulmadım. Bunun nedeni hazırlıklarımın bir kısmını daha önceden hazırlamış olmamdı sanırım. Yemek yerine meze hazırlamak gerekince, önceden yapıp derin dondurucuya koyma lüksü oluyor neyseki insanın. Bir de hem annem hem de kayınvalidem, lojistik destek verince yorulmadan atlattım bu geceyi. Eğlendiğim güldüğüm anlar da yanıma kar kaldı :)


Lafı fazla uzatmadan yaptıklarımı listeleyeyim. Yavaş yavaş tariflerini de eklemeye çalışacağım.


İçli köfte (Kayınvalidem tarafından hazırlandı)

Zeytinyaplı biber dolması ( Annem hazırladı)

Lahmacun (İç malzemesi tarafımdan hazırlandı, dışarıda pişirtildi)

Paçanga Böreği

Humus

Közlenmiş Kırmızı Biber salatası

Kereviz Salatası

Makarna Salatası

Çoban Salatası

Ayva Tatlısı

Yalancı Tavukgöğsü


Kısaca yedik yedik yedik....


Ben diyorum ki önce paçanga böreğinin tarifiyle başlayayım. Gerisini de umarım üşenmem de kısa zamanda eklerim. Ama bir işe başlayınca sonu gelir diye düşünüyorum ve börek tarifiyle açılışı yapıyorum.


Malzemeler:


Yufka

Pastırma ( küçük doğranmış)

Kaşar ( ben kaşar ve örgü peynir kullandım)

sıvıyağ

yumurta

galeta unu


Yapılışı:


Yufkaları 8 eşit üçgene bölerek hazırlıyoruz. Pastırmaları bir tavada az sıvıyağ ekleyerek biraz pişiriyoruz. Tavadan alıp soğumasını beklediğimiz pastırmaları ve rendelediğimiz peynirlerle karıştırıyoruz. Bir parça yufka alıp, fırçayla üstüne sıvıyağ sürüp, geniş kısmına pastırmalı içten koyup 2 parmak kalınlığında sarıyoruz.


Bu aşamada isterseniz tavaya sıvıyağ koyup böreklerinizi kızartabilirsiniz. Ben hafif olması fırında pişirdim böreklerimi. Yağladığım fırın tepsime, önce yumurtaya sonra galeta ununa buladığım börekleri dizdim. 180 derecede galeta unu kızarana kadar pişirdim. Dışı çıtır içi yumuşacık böreklerim oldu. (Börekleri yumurta ve galeta ununa bulamadanda fırında pişirebilirsiniz.)

7 Aralık 2008 Pazar

İYİ BAYRAMLAR...



4 Aralık 2008 Perşembe

Balık Köftesi


Geçen akşam fırında levrek yapmıştım. Balıklar biraz büyükçeydi. Bende artan balıkların kılçıklarını ayıklayıp buzdolabına koymuştum. Aslında amacım balık çorbası yapmaktı. Sonra aklıma Home Tv'de gördüğüm bir tarif geldi. Biryerlere not etmiştim. Hemen tarifi buldum ve balık köftesi yapmaya karar vedim. Yapımı oldukça basit ve çok lezzetli. Ayrıca balık yemeyen çocuklar için de yapılabilir. Neyseki Ege'nin balıkla bir sorunu yok. Ama bu köfteyide pek beğendi. Yanında sos falan olunca da bayılır benimki zaten. Bir oturuşta 2 tane koca köfteyi yedi.
Denemenizde fayda var zarar yok derim. Ama kılçık ayıklama işi zor gelirse dil balığıylada yapılabilir sanırım.
Malzemeler:
İstediğiniz kadar balık eti
Balık miktarı kadar haşlanmış patates
Dereotu
Maydanoz
Süt
sıvıyağ
tuz
karabiber
Yapılışı:
Bende hazır pişmiş balık vardı. Ama sıfırdan yapacaklar balıklarını yağlı kağıda sarıp fırına atarak pişirebilirler. Balığı pişirirken yağ falan da koymaya gerek yok. Bir nevi buğlama oluyor.
Balıklar ayıklanırken dikkat edilmesi gereken tek şey, balık etlerini çok ufaltmadan ayıklamak.
Haşlanmış patateslerimizi ezip püre haline getirmek gerekiyor bu arada. Göz kararı süt, sıvıyağ,
tuz ve karabiber ekleyerek püremizi hazırlıyoruz. Hazırladığımız patates püresinin içine maydanoz ve dereotunu da koyup iyice karıştırıyoruz. Karıştırma işini balıkları eklemeden tamamlamak lazım. Sonra balık etlerimizi ekliyoruz. Patates püresi ve balıkları birbirine karıştırırken çok dikkat etmemiz lazım. Balık etlerini parçalamamaya özen göstererek bir kaşık yardımıyla, alt üst ede ede karıştırma işlemini tamamlıyoruz. En son elimize büyük parçalar alarak koca koca köfteler yapıyoruz. Tabii siz daha kibar köfteler de yapabilirsiniz :). Son olarak teflon tavaya koyduğumuz yağda una buladığımız köfteleri kızartıyoruz. Kızarttığımız köfteleri çevirirkende dikkat etmek gerekiyor. İçinde iri balık parçaları olduğundan, normal köfte gibi birbirine sıkıca bağlı bir dokusu olmuyor bu köftelerin. Bu yüzden çevirirken parçalanma ihtimaline karşı dikkatli olmak gerekiyor.
Orjinal tarifte balık birlikte yengeç eti de koyuyorlardı. Bulabilirseniz deneyebilirsiniz. Ben en son çocukluğumda Avşa Adasına gittiğimizde yemiştim pavurya.. Yıllardır yemedim, sanırım tadını unutmuşumdur.. Yediğimiz yengeç irisi pavuryaları da babam, eniştem yakalardı. Para falan vermezdik yani. Fiyatı nedir bilmiyorum ama sanırım pahalıdır. Ama ben sadece balık etiyle yaptım ve çok memnun kaldım.
Home Tv'de de yanına sos olarak mayonez ve hardalı karıştırıp koymuşlardı. Ben de yaptım, lezzetli oldu.
HERKESE İYİ BAYRAMLAR...