26 Kasım 2008 Çarşamba

Kabak Tatlısı


Kabak tatlısını annem çok sık yapardı. Ama özellikle yılbaşı yemeklerimizi kabak tatlısı yemeden bitirdiğimizi hatırlamıyorum. O zamanlar İstanbul'da oturuyorduk ve kar yağardı. Şimdi Adana'da yaşadığım için yıllardır (13 sene) malesef kar falan gördüğüm yok. Bu sebeple, bana kar yağan yılbaşı yemeklerini hatırlatan kabak tatlısıyla yetinmek zorundayım.
Kabak tatlımı yerkenki halimse bir başka hikaye :) Tatlıyı yerken lapa lapa yağan kar tanelerini düşünüyorum. Sonra birden, tatlıyla aramdaki ilişkinin komik olmaya başladığını farkedip, tatlının fotoğrafını çekip buzdolabına kaldırıyorum.

Benim gibi ''kar sever'' bir mizaca sahipseniz ve fazlaca yağmur yağan bir şehire demir atmışsanız, havalar soğumaya başladığı anda ruhunuzdaki kar taneleri zıplamaya başlar. Tüm benliğinizle kar görmek istersiniz, bunun için Tekir yaylasına ya da Pozantıya gitmeye de razısınızdır. Yeterki kar olsun, kardanadam olsun :)

Kısaca durum budur, tatlı yapılıp yenmiştir, hatta bitmiştir. Yenilirken de tarafımdan hayaller kurulmuştur..


Malzemeler:

1 kilo soyulup doğranmış kabak

1,5 kilo civarında şeker

İri dövülmüş çeviz

Yapılışı:

Bir çeşit reçel gibi yapılışı aslında. Kabakları bir tencereye koyup üzerlerine şekeri döküyoruz. Kabaklar sulanıncaya kadar bekletik ocağa alıyoruz. Ben akşam şekere yatırdığım kabakları sabah pişirdim. Piştikten sonra üzerine bolca çeviz serpip, soğuk olarak tüketiyoruz.

20 Kasım 2008 Perşembe

Şam Tatlısı

Bu tatlıyı ben yapmadım. Görümcem, bizi ziyarete geldiği bir haftasonunda yapmıştı bu tatlıyı. Ben genelde şerbetli tatlıları yemeyi pek tercih etmem. Fakat şam tatlısının yeri bir başkadır bende. Öğrenciliğim de Adana'da geçmişti ve bu tatlıyla da bu şehirde tanışmıştım. Sokakta satılan şam tatlılarına bayılırdım. Hatta Duygu Cafe'nin oradaki kanalın başında ( bilen bilir) bir tatlıcı dururdu. Ondan sürekli şam tatlısı alır yerdim. Kısaca şam tatlısı bana her zaman öğrenciliğimi hatırlatıyor. Bu sebeple kalbimdeki ve midemdeki yeri başka :)
Sağolsun Necla ablam üşenmedi yaptı , bizde afiyetle yedik. Bende izleyip tarifini yazdım. Tarçın falanda seviyorsanız eminim beğenirsiniz. Ayrıca içinde yumurta yok. Ve sadece 1 kaşık sıvıyağ kullanıyorsunuz.

Tarif aşağıda. Herkese iyi bir haftasonu diliyorum.



Malzemeler:

3,5 bardak irmik
1 kaşık sıvıyağ
1 bardak ılık su
1 bardak toz şeker
1 tatlı kaşığı karbonat

Bu malzemelerin hepsi birbirine karıştırılır ve yoğurulur. Yarım saat kadar dinlenmeye bırakılır.Ayrı bir yerde 3 kaşık pekmez ve 3 kaşık su karıştırılır. Bu karışım tepsinin her tarafına sürülür.

İrmikli karışım 2 eşit parçaya ayrılır ve bir parça elimizle tepsinin altına yayılır. Üzerine 5-6 kaşık kadar tarçın serpilir. (Tarçını daha az serpebilir ya da çeviz gibi malzemelerde koyabilirsiniz arasına.)
İrmikli parçanın geri kalanını da bu tarçınlı katın üstüne yaymamız lazım. Ama işin püf noktası burada başlıyor. Hepsini tepsiye koyup yaymaya çalışırsak alttaki katlar bozulacağından, elimize irmikli hamurdan ufak parçalar alıp, elimizin içinde inceltip, yama yapar gibi tepsiye döşememiz gerekiyor bu noktada. Tüm parçalar bitince, elimizi biraz pekmezli suyla ıslatıp yama yama gözüken üst kısmı düzeltiyoruz. Fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.


Şerbet:
3 bardak su
3 bardak şeker

Kaynatıp soğumasını bekliyoruz. Tepsiyi fırından çıkarıp, henüz sıcakken üzerine soğumuş şerbetimizi döküyoruz.

14 Kasım 2008 Cuma

Adana Buluşması

Adana2da ikamet eden blogcularla biraraya gelsek ne güzel olur değilmi. İlk olarak bu düşüncemi İlkayla paylaştım. O da hemfikir benimle. Herkes buluşmalar düzenliyor. Bizde yapabiliriz bence :) Hatta Adana yağmurları bastırmadan yaparsak daha güzel olur.. Ben haber bekliyorum Adanadaki blogculardan, sonra gün ve yer kararlaştırırız.

Kaya Kurabiye- P.D.Ç.S Etkinliği 30


Uzun zaman geçti tarif eklemeyeli. Nedense bilgisayarın başına uzun uzun oturamadım bir türlü. Bu kurabiyeyi de yazın ortasında yapmıştım. Ne zamandır eklemek istiyordum bloguma, bir türlü fırsat olmamıştı. Şimdi zamanıdır diyorum ve tarifini yazmadan sizi tarifin asıl sahiplerine yönlendirmek istiyorum. Ben mekanınız mutfaktan aldım . Ama asıl adres Portakal Ağacı. Ben yaparken yağ olarak mekanımız mutfakta yazdığı gibi sadece sıvıyağ kullandım.
İçindeki şeker oranı fazla olmayan ama içi üzüm ve ceviz dolu muhteşem bir kurabiye bence.
Herkese iyi bir haftasonu diliyorum.