30 Temmuz 2008 Çarşamba

Üzümlü Kurabiye ( PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 29 )

Hemen tarifi verip kaçacağım, zira hava Adana'da iyiden iyiye ısındı ve insanın içinden hiç birşey yapmak gelmiyor. Uzun uzun yazamayacağım anlayacağınız :) Küçükken babaannemin torunlarına yaptığı kurabiye bu, yazın Avşa'ya gittiğimizde yapardı babaannem. Neyse tarife geçiyorum.

Havaların serinlediği, uzun yazıların yazıldığı günlerde görüşürüz, herkese sevgiler...

Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartmatozu
İstediğiniz kadar şeker ( ben çok tatlı yapmıyorum)
Kuru üzüm
Alabildiğince un

Yapılışı:

Tüm malzemeleri karıştırıp,yoğuruyoruz. Hepsi bu kadar. Enson yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Babaannem içine üzüm koymaz sade yapardı ve pişirmeden önce yoz şekere batırırdı. Öyle de çok güzel oluyor. Bu kıtır kıtır olmayan yumuşak bir kurabiye oluyor aklınızda olsun.

23 Temmuz 2008 Çarşamba

Çikolatalı-Fındıklı Truff


Geçen gün vişne reçeli ve vişne likörü yaprım. Reçelim kavanozuna konulup kaldırıldı. Likörümse balkonda güneş ışığı görerek fermante oluyor. İlk defa likör yapıyorum, tarifi teyzemden aldım. Umarım güzel bir tad çıkar ortaya. Tarifini bir ara yayınlarım artık :)

Neyse, asıl gelmek istediğim nokta, hazır bayramda ikram etmek için likör yapmaya girişmişken neden truffta yapmayayım dedim kendi kendime. Ne zamandır bloglarda görüp görüp ''bende yapabilir miyim acaba ''diye düşünüyordum.

Daha önce Burçin'in Denemelerinde gördüğümbir truff tarif vardı. Onu aynen uyguladım. Çok güzel, lezzetli ve şık truflar ortaya çıktı. Hatta tatlı yiyeceklere biraz mesafeli duran oğlum bile buzdolabını açıp açıp yedi truflardan. Bu deneme başarılı olduğundan bayramda da truff yapmaya karar verdim. Unutmadan yapımı çok kolay ve kısa sürüyor.

Ben tarifte kullanılan çikolata miktarının yarısını bitter yarısını da sütlü çikolata olarak kullandım. Süslemesi de evdeki malzemelere ve hayalgücünüze kalmış.


Malzemeler:

200 ml sıvı krema

150 gr çikolata ( bitter ve sütlü çikolata)

8 dilim kakaolu kek ( ben hazır kek kullandım)

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz ( ben fındık koydum)

Yapılışı:

Kremayı bir tencereye koyarız, kaynamadan ısıtırız ve içine çikolata parçalarını koyarız. Çikolataları krema içinde erittikten sonra ufaladığımız keki içine koyarız. En son fındıkları da ekledikten sonra tüm malzamenin iyice karışmasını sağlarız. Ocaktan alıp soğumasını bekleriz. Buzdolabında 4-5 saat iyice katılaşmasını bekleyip, elimizle minik toplar haline getiririz. Ben elimle şekil vermek için kilanın açık olduğu oturma odasını seçtim. Adana'da hava çok sıcak olduğundan soğuk bir yerde şekil vermek daha kolay oldu. Yaptığımız topları hindistancevizi, kakao ya da rendelenmiş çikolatayla kaplarız.

21 Temmuz 2008 Pazartesi

Fırında Patatesli Levrek


Ege doğduğundan beri daha düzenli balık yemeye çalışıyoruz. Egede neyseki balık yemeyi bebekliğinden beri seviyor. Ben zaten balığı, tavuk ve kırmızı ete göre daha çok yemeği tercih edenlerdenim. Babamız İskenderunlu ve kırmızı ete çok düşkün. Aslında Adana-Hatay çevresi genelde kırmızı eti daha çok tüketiyor ve seviyor. Ama Ege doğduğundan beri daha sık balık yer olduk.

Mesela pazar akşamşarı bizim balık günümüz. Biz aksilik olmadıkça kesinlikle balık oluyor menümüzde. Ayrıca haftaiçi birgün de balık yapıyorum. Haftada iki kere yemeye çalışıyoruz.

Bu tarif fırında pişiriliyor. Hazırlaması çok kolay ve çok lezzetli. Özellikle yanındaki patatesler süper oluyor, kıtır kıtır....

Malzemeler:

Levrek

Patates

Sarımsak

Zeytinyağ

Pulbiber

Tuz

Yapılışı:

Halka halka kesildiğinde fırın tepsimizin tabanını kaplayacak kadar patates hazırlanır. Doğradığımız patateslere zeytinyağı, ince doğranmış sarımsak ( ben büyük fırın tepsisi için iki diş doğruyorum), tuz ilave edilir ve iyice karıştırılır. Patatesler fırın tepsisinin altına tek sıra halinde dizilir. Ayrı bir yerde balıklarda zeytinyağı, sarımsak, biraz pulbiber ve tuzla marine edilir. Patateslerin üzerine balıklar yatırılır. 180 derecede balık ve patatesler pişirilir.

Not: Bu tarifi irice olan her balıkla uyguyabilirsiniz. Ben genelde levrek ve çupra yaparken bu şekilde pişiriyorum. Balığın tadıda pişerken patateslere geçiyor. Kıtır kıtır kızarmış patatesler elde etmiş oluyoruz. Özellikle kenarda duran patatesler çok güzel kızarıyor.

16 Temmuz 2008 Çarşamba

Peynirli-Sosisli Tava Böreği


Bu böreği cumartesi sabahı yaptığımız kahvaltı için pişirdim. Hemyapımı çok pratik hemde kısa zamanda pişiyor. Ayrıca fırında pişirip ''aman ziyan olmasın'' diyerek koca tepsiyi de yemek zorunda kalmamış oluyorsunuz :) Bizim gibi 3 kişilik bir aileyseniz eğer, ideal boyutlarda ve lezzetli bir börek yapmış oluyorsunuz.

Malzemeler:

2 yufka

1yumurta

Yarım bardak süt

yarım bardaktan az sıvıyağ

Peynir

maydanoz

Yapılışı:

Tavamızı sıvıyağla yağlayıp bir yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekikde tavaya yayarız. Diğer yufkamızı elimizle minik parçalara ayırıp, bu parçaların yarısını tavamızdaki serili yufkamızın içine yayarız. Yumurta, süt ve sıvıyağı karıştırarak bir sos elde ederiz. Bu sosun yarısıyla tavaya sermiş olduğumuz yufkaları ıslatırız. Maydanoz ve peynirle hazırladığımız harcıda yayıp, yufkaların kalan kısmını harcın üstüne koyarız. Bu yufkalarıda sosla ıslattıktan sonra, tavamızın kenarlarından sarkan yufkaları içe doğru kapatarak, böreğimizi tamamlarız. En küçük ocakta, kısık ateşte, arada kızarıp kızarmadığını kontrol ederek iki tarafınıda pişiririz.



Not: Ben iç malzemesine evde kalmış olan 3 sosiside ekledim. Gayet lezzetli oldu. Ayrıca böreği tavada çevirirken düz bir kapak ya da tepsi gibi birşey kullanırsanız daha rahat çevirebiliyorsunuz.

13 Temmuz 2008 Pazar

Çikolata Soslu Browni


Bu tarifi bir-iki sene önce Hürriyet gazetesinin vermekten bıkmadığı yemek eklerinden birinden aldım.

Egeye arkadaş olsunlar diye, İskenderundaki yeğenlerimizden ikisini Adanaya getirmiştik. Onlar içinde ,bizim ve Ege içinde değişik bir hafta oldu. Kendimi üç çocuk sahibi gibi hissettim. Onları gezdirdim, sevecekleri yemekler pişirmeye çalıştım, atıştırmalık şeyler hazırlayıp durdum tüm hafta. Bence çok güzeldi, Ege'de halinden çok memnun gözüküyordu.

Bu browniyi çocuklarla birlikte seçtik. Tüm tarif dergilerini önlerine yığıp seçin dedim. İçinde çok katı yağ olmayanlardan seçim yapmalarını istedim sadece. Onlarla birlikte bu tarifin uygun olduğuna karar verdik. Benim payıma da yapması düştü. Gerçi bu tarif dondurmalı browni kulesiydi. Bir dilim browni bir dilim dondurma şeklinde katlar çıkıp öyle servis ediliyormuş. Ama biz dilim dilim kesip yedik. Sanırım kule modunda bir browni olduğundan kabarmaması gerekiyor. Zaten kabartma tozu yok içinde ve çok az kabarıyor.

İşte tarifi.

Malzemeler:

80 gr tereyağı
150 gr bitter çikolata
3/4 su bardağı esmer şeker
2 adet hafifçe çırpılmış yumurta
1/2 su bardağı un
1/4 su bardağo süt
1/2 su bardağı dövülmüş fındık

Çikolata sosu:

50 gr bitter çikolata
1/2 su bardağı krema

Hazırlanışı:

8'e 26 cm'lik bie kek kalıbını yağlı kağıtla kaplayın. Orta boy bir tencerede yağı ve çikolatayı kısık ateşte karıştırarak eritin. Ilık kıvama gelinceye kadar soğutun. Şeker, yumurta, elenmiş un, süt ve fındığı bu karışıma ekleyin ve iyice karışmasını sağlayın. Karışımı hazırladığınız kek kalıbına dökün.175 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin. Browniyi soğuması için kek kalıbının içinde bırakın. Soğuyunca browniyi düz bir zeminde ters çevirin.Üzerine hazırladığınız sıcak kremayı dökün.




Not: İçinde kabartma tozu olmadığını yukarıda yazmıştım. Gene yazayım dedim :) Benim brownim çok az kabardı. İnce fakan yoğun çikolata tadı olan bir kek oldu. Tadı aynı marketlerdeki browniler gibiydi. Yeğenlerim için yapmıştım, çocuklar çok beğendiler. Çok kabaramayan ama güzel tadı olan bir tarif oldu :)








8 Temmuz 2008 Salı

Çikolatalı Sufle - PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 26


Sonunda bende ilk sufle denememi dün gerçekleştirdim. Özenerek aldığım sufle kaplarımı ilk kez kullanmış oldum. Uzun zamandır hep aklımdaydı sufle yapmak, ama çok vaktimi alır, itina gerekir diye sürekli erteleyip duruyordum. Evde küçük bir çocuk olunca, öyle aklınıza gelir gelmez fazla emek harcayan işlere girişemiyorsunuz. Uygun zamanı kollamak, yaratmak gerekiyor. Bende dün akşam yemeğimizi hazırladıktan sonra uygun koşulları oluşturup ilk sufle denememi gerçekleştirdim.

Evdeki yemek dergilerinde bir çok tarif buldum ama denemeye cesaret edemedim. Bunun nedeni, zaman zaman dergi tariflerinde yazılanları tam olarak uygulasamda sonuçların kötü olması. Bu sebeple daha önce yemek bloglarından bulduğum tariflere bakmaya başladım. Genelde arkadaşlarımın bloglarındaki resimlerden fikir edinmeye çalıştım. Bazı sufleler kek gibi pişmiş göründü gözüme. Ben dışı pişmiş ama içi daha kıvamlı bir sufle yapmak istiyordum. Ve aradığımı sonunda sevgili Burcu'nun blogunda buldum. Ve tarifi aynen uyguladım...

Bu arada sufle hazırlamanın gözümde büyüttüğüm kadar zor, vakit alan bir uygulaması yokmuş. En azından bu tarifi uygulamanın kolay olduğunu söyleyebilirim.

Birazda sonuçtan bahsetmem lazım sanırım. Ben suflemi akşamüstü hazırlayıp buzdolabına koymuştum. Akşam misafirlerimiz geldiğinde, sadece sufle kaplarına paylaştırıp fırında pişirmek kaldı bana. Yanında krema ve pudra şekeri de vardı. Ben biraz kremayla yemeği tercih ettim. Ve çok beğendim, daha doğrusu herkes beğendi.

Bu arada Huriye arkadaşımın etkinliği için de iyi bir alternatif olabilir. Huriye arkadaşıma etkinliğinde başarılar diliyorum. Bakalım bende bir gün etkinlik yapabilecek miyim? Porselen demlik çay saati etkinliği-26 'nin diğer tariflerine de bakın derim.
Hazırlaması kolay ve kısa süren bu tarifi denemekte fayda var bence. İşte Burcu'nun blogunda görüp pişirdiğim çikolatalı suflenin tarifi.
Malzemeler:
30 gr tereyağı
2 çorba kaşığı un
250 ml süt ( 1 su bardağı +1/4 su bardağı)
200 gr kakao oranı yüksek bitter çikolata
4 yumurta sarısı (çırpılmış)
1 yumurta beyazı

Yapılışı:

İlk olarak fırını 210 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakıyoruz. Tereyağını tencerede eritip unu ekliyoruz. Unu biraz kavurduktan sonra sütü ekleyip, karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. Pişen muhallebiyi ocaktan alıp içine çikolataları koyup, iyice eriyene kadar karıştırıyoruz. Yumurta sarılarınıda ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar el çırpıcısıyla karıştırıyoruz. En son mikserle çırparak tamamen köpük haline getirdiğimiz yumurta beyazını ekliyoruz. Bu aşamada yumurta beyazını karışııma çok yedirmeden bir kaşık yardımıyla hafifçe karıştıralım.

Sufle kaplarını tereyağıyla yağlayıp toz şek serperek hazırlayalım. İçlerine hazırladığımız karışımı paylaştıralım. Isınan fırına kapları dizip fırın kapağını açmadan 15 dakika pişrelim.
Not:
Ben nasıl olur, ne kadar kabarır pek bilemediğim için, misafirler gelmeden önce, deneme olarak bir tane sufle kabını doldurup fırında pişirdim. Deneyimime göre, sufle kaplarının dörtte üçünün sufle karışımıyla doldurulması gerekiyor. Fırından çıkarınca en fazla 3-4 dakika içinde sönmeye başlıyorlar, jet hızıyla servis yapmak lazım. Hatta ben telaştan bir tanesini tepetaklak halının üstüne düşürdüm :) Son gözlemimde 11-12 dakika pişirince içi daha akışkan oluyor. Akşam misafirlerime yaparken 12 dakika pişirdim.

1 Temmuz 2008 Salı

Ispanaklı Peynirli Börek


Ispanak ve peynir karışımının börekte çok lezzetli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle her zaman ve her durumda böreğimin iç malzemesini ıspanak ve peynirden oluşturuyorum.


Malzemeler:

4 yufka

3 yumurta

1 bardak yoğurt

yarım bardak süt

1 çay bardağı sıvıyağ

3 demet ıspanak

istediğiniz kadar peynir (ben mihaliç ve beyaz peyniri birlikte kullandım)

Not: Sıvı karışımdan böreğin üstüne sürmek için biraz ayırmayı unutmayın!

Yapılışı:

Ispanakları iyice yıkayıp doğradıktan sonra tencereye koyarız. Kısık ateşte tencerenin üstü kapalı şekilde pişiririz (Hiç su eklemedenpişiriyoruz, zaten kısık ateşte pişen ıspanaklar bir süre sonra sularını bırakıyor). Pişen ıspanakları elimizle fazla suyunu sıkarak başka bir kaba alırız. Soğuyan ıspanaklarımıza istediğimiz kadar peynir rendesi ekleyip iyice karıştırırız.

Böreğin sosu için tüm malzemeleri karıştırırız. Fırın tepsimizi yağlayıp içine bir tüm yufkayı sereriz. Yufkaların kenarları fırın tepsisinden taşacak şekilde yerleştiririz. Kalan yufkaları minik minik koparıp hazırlarız. Ufaladığımız yufkaların yarısını tepsiye yayıp, hazırladığımız sosun yarısını kaşık yardımıyla ıslatırız. Ispanaklı karışımı tüm tepsiye yayarız ve kalan ufalanmış yufkaları da ekleriz. Sıvı karışımımızın kalanıyla da tüm yufkaları ıslatıp, tepsiden sarkan yufkaları tepsinin içine doğru kapatırız. Ayırdığımız sıvı karışımı böreğin üstüne süreriz. Dilimleyip 175 derece fırında pişiririz.