24 Haziran 2008 Salı

Etli Kabak Dolması

Oğluma yapmayı tercih ettiğim favori yemeklerimden biridir etli kabak dolması. Ege sever sağolsun, yerken sorun çıkarmaz. İçinde et var, pirinç var, dışı zaten sebze, bir çocuk için daha ne olsun değilmi...? Aslında biz ailecek dolmayı severiz. Eşim özellikle annesinin dolmalarına ve sarmalarına bayılır. Ben ne kadar denesemde kayınvalidem gibi yapamıyorum nedense.. Kayınvaliden Hataylı ve kuru patlıcan dolmasını çok güzel yapar. Patlıcanlarını da kendi kurutur. Sanırım kayınvalidemin sırrı Hataylı olmasında yatıyor. Birde buna yılların deneyimini de katınca ortaya muhteşem yoğunluktaki tatlarıyla kuru patlıcan dolmaları çıkıyor.

Neyse kuru patlıcanları unutup, kendi halinde ki kabak dolmalarımın tarifini vereyim.

Malzemeler:

Yarım kilo kabak
1 kuru soğan
1,5 çay bardağı pirinç
Yarımdemet maydanoz
3 dal nane
300 gr kadar kıyma
2 ortaboy domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı domates salçası ( Yemeğin suyu için)
Yarım bardak sıvıyağ
1 çorba kaşığı nar ekşisi
tuz

Yapılışı:

Kabaklar ortadan ikiye bölünür ve içleri oyulur. Soğanlar ince ince doğranır. Maydanoz ve nanede ince kıyılıp soğanlara eklenir. Domatesler küp küp doğranıp soğan ve doğranmış yeşilliklerle karıştırılır. Nar ekşisi dışındaki tüm malzeme aynı kaba konup iyice karışması sağlanır.

Nar ekşisi bir kaseye alınıp sulandırılır (bunu kayınvalidemden öğrendim). Kabaklar, içleri doldurulmadan önce nar ekşili suya batırılır ve çalkalanır. Daha sonra kabakların içleri kıymalı karışımla doldurulur. Kabakların üstüne domatesle kapak yapılır ve tencereye dizilir. Domates salçasu suyla sulandırılıp tencereye dökülür. Kabakların yarısına kadar tencereye su konur. Kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Kabakları oyduğunuzda çıkan kabak parçalarından mücver yapmanızı öneririm.


1 yorum:

kirazdünyası dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar ...