13 Mayıs 2008 Salı

Zeytinyağlı Biber Dolması

En sevdiklerimden biridir Zeytinyağlı biber dolması. O enfes tatlımsı tadı yok mu bayılırım. Soğuk soğuk çerek gibi gelir bana...

Bu dolmayı yapalı 2 ay olmuştur herhalde. Buraya resmini koymuştum, uzun süre yazısız bir şekilde kaldı bu resimler. ''Artık ayıp oluyor ama'' diyerek tarifini yazmaya koyuldum. İşte size süper bir tat, zeytinyağlıların kralı bence.. Bu arada işin sırrı bol soğan koymaktan geçiyor. Bu kadar soğan 1 kg bibere fazla diyerek aman soğan miktarını azaltmayın..

Malzemeler:

1kg dolmalık biber
7-8 tane orta büyüklükte kuru soğan
1,5 bardak pirinç
1 irice domates
Yarım demet maydanoz
2-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
kuru nane
tuz
karabiber
1 kesme şeker
yarım limon suyu
yarım bardaktan biraz fazla zeytinyağı

Yapılışı:

Zeytinyağını kızdırıp içine doğranmış soğanları ve dolmalık fıstıkları atarız. Fıstıkların rengi koyulaşmaya başladığında pirinci ilave edip, 2 dakika kadar pirinci de kavururuz. pirincin içine kuşüzümü, karabiber, biraz kuru nane, limon suyu ve tuz ekleriz. 1,5 bardak suyu ilave edip kısık ateşte pişiririz. Pirinçler pilavda olduğu gibi pişmez diri diri kalır. En son kıyılmış maydonozu da ekleyip tencerenin altını kapatırız. Biraz soğuduktan sonra dolmalık biberlerimizi doldururuz. Biberlerin ağız kısımlarını domatesten parçalar keserek kapatırız.
Pişireceğimiz tencereye dolmaları dizeriz. 1, su bardağı kadar su ekleyip kısık ateşte pişiririz. Su dolmaları geçmeyecek hemen hemen yarılarına gelecek seviyede olmalı. Suyunu arasıra kontrol etmekte fayda var, aman yanmasınlar.

Piştikten sonra bir borcama yada servis tabağına alıp, soğuk servis yaparız.




Hiç yorum yok: